Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een goede hechting tussen moeder en kind belangrijk is voor het welbevinden van kinderen. Soms vinden er echter gebeurtenissen plaats die deze band verstoren. Een zware bevalling of een trauma rondom de zwangerschap en geboorte van een kindje kunnen impact hebben op de hechting. Niet altijd hoeft dat een heftig trauma te zijn. Scheiding van moeder en kind, meteen in de eerste 24 uur na de geboorte kan bijvoorbeeld al invloed hebben op de band met het jonggeboren kindje.
Het goede nieuws is dat je met hypnotherapie de band tussen moeder en kind kan versterken en eventuele hechtingverstorende factoren kan opsporen en veranderen zodat er alsnog een goed hechting plaatsvindt.
Miranda van der Endt heeft als specialisatie kinderhypnose. Alvorens met kinderen aan de slag te gaan onderzoekt ze of er hehtingsverstorende factoren aanwezig zijn en helpt de ouder deze oplossen alvorens met het kindje aan de slag te gaan.
Dat heeft als voordeel dat de klachten van de kinderen soms al zijn opgelost via de ouder voordat ze met het kind aan de slag gaat. Bovendien werkt een sterke band tussen moeder en kind altijd door en worden soms spontaan ook andere klachten opgelost.
Hoe gaat dat in het werk?
Tijdens de intake worden hechtingsverstorende elementen opgespoord. In een of twee volgende sessies wordt vervolgens gewerkt aan de problematiek die hieruit naar voren komt.
Als alle hechtingsverstorende elementen zijn opgelost volgen 2 afspraken met het kind en wordt daar gewerkt aan de problematiek van het kind. Dat kan zijn een allergie, een angst of gedrag zoals bijvoorbeeld bedplassen.
Het belang van een goede band
Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Zodra een kind goed gehecht is zal een kind zich veilig voelen en kan hij of zij banden met andere mensen opbouwen. Een slechte band kan bijvoorbeeld de volgende nadelen hebben:
- De linkerhersenhelft raakt onderontwikkeld waardoor je een grotere kans krijgt op het krijgen van depressie.
- Het limbische systeem raakt overgevoelig waardoor je een grotere kans krijgt op het ontwikkelen van angststoornissen, denk bijvoorbeeld aan faalangst.
- De hippocampus groeit minder wat kan leiden tot leer- en geheugenproblemen.
Helaas kan bijvoorbeeld hele heftige pijn tijdens de bevalling er al voor zorgen dat je geen goede band met je kindje kan opbouwen. Onbewust kan er sprake zijn van geen gevoel van affectie, soms haat, afwijzing of je negeert het kindje.
Deze gevoelens kunnen snel na de geboorte plaatsvinden, maar het hoeft niet heel duidelijk volebaar te zijn. Het kan heel subtiel en onbewust doorwerken waardoor je niet goed begrijpt wat er nu precies aan de hand is.
Als de binding in de eerste maand niet goed gaat kun je hierdoor als moeder ook last krijgen van een post-natale depressie en die kan weer invloed hebben op een gebrekkige band in het eerste levensjaar van je kindje.
Hoe krijg je een goede band?
Een goede band begint al tijdens de zwangerschap en wat er gebeurt direct na de bevalling is ook van belang voor het krijgen van een goede band met je kindje.
Als je niet snel een band met je kind hebt kunnen krijgen, kun je gelukkig nog veel doen om dit te herstellen. Zo kun je bijvoorbeeld een sessie hechtingstherapie volgen waarbij technieken worden toepast die je helpen om de band met je kindje te versterken. Dit kun je als moeder alleen doen.