Wat is IEMT?

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Bij deze therapie maak je bepaalde oogbewegingen die ervoor zorgen dat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt.

Oogbewegingen zijn effectief. Neurowetenschapper en onderzoeker Linda de Voogd heeft in 2017 wetenschappelijk bewezen dat het werken met oogbewegingen effectief zijn voor het reguleren van emoties en dat met behulp van oogbewegingen automatische trigger respons reacties ongedaan gemaakt kunnen worden. Je kunt een artikel over haar bevindingen lezen op https://www.emdr-magazine.nl/interview-linda-de-voogd/

Prof. Dr. Bessel van der Kolk heeft in 2019 aangetoond dat oogbewegingen effectief zijn voor de verwerking van trauma. Emoties die gekoppeld zijn aan een trauma, angst, fobie of naar voren komen bij een bepaalde situatie kunnen door IEMT verdwijnen of aanzienlijk verminderen.

Door deze therapie worden de herinnering die de klachten veroorzaken vager. Er ontstaat meer afstand aan de herinnering en gekoppelde emoties verdwijnen. Negatieve gevoelens kunnen vervagen en worden losgelaten. Hoe fijn fijn is het om je eindelijk te verlossen van negatieve ballast die je meedraagt.

Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR?

Bij IEMT hoeft de cliënt de traumatische /onprettige ervaring niet opnieuw te vertellen. Dit in tegenstelling tot EMDR. De ervaring leert dat IEMT snel werkt.

Voor wie is IEMT geschikt?

IEMT is geschikt voor iedereen met uitzondering van mensen met een oogstoornis en het is ook niet aan te raden aan mensen die nog moeten getuigen in een rechtszaak.

Hoe werkt het?

Vanuit een probleemgevoel in het heden begeleid ik je terug naar de eerste keer met dit gevoel. Dit alles zonder dat er wordt gedacht of gepraat over de oorzaak.

Het gevoel van de cliënt is leidend voor de sessie. Het gevoel hoeft zelfs niet te worden benoemd, als je het maar kan voelen.

Er is geen uitgebreid vooronderzoek nodig, zoals bij EMDR. Het gevoelssysteem bepaalt welke herinneringen moeten worden verwerkt om het probleem op te lossen. Er hoeft niet te worden  gedacht of gepraat over de oorzaak.

IEMT gaat bij elk veranderd gevoel opnieuw de diepte in. Er passeren vaak meerdere herinneringen in een sessie.