Nu om ons heen steeds meer mensen roepen dat we niet naïef moeten zijn en dat de oorlog ook ons kan raken, denk ik dat het van belang is dat we de vrede in onszelf vinden. Elke oorlog start met een beslissing van een of meerdere personen die geen vrede in zichzelf hebben.

Ik ben er van overtuigd dat alle ellende in deze wereld voortkomt uit innerlijke processen. Innerlijke spanningen, innerlijke conflicten en onverwerkte trauma’s zorgen voor verharding. Het overlevingsinstinct wordt aangezet en er is geen ruimte meer voor nuance, subtiliteit, liefdevolle gevoelens etc. Als je moet overleven, is dat allemaal niet van belang.

Bescherming

Natuurlijk reageer je op pijn. Dat maakt dat we leren hoe die pijn te voorkomen. Het gaat mis als we ons beschermen tegen pijn, door het niet meer te voelen. Niet alleen letterlijk, maar ook in de vorm van teleurstelling, frustratie en negatieve emoties. Zodra we proberen om dit niet meer te voelen, voelen we ook de positieve, fijne, liefdevolle emoties minder of zelfs helemaal niet meer. En dat is jammer, want de fijne positieve emoties maken dat we kunnen genieten en plezier kunnen hebben. Wie de positieve emoties niet meer voelt kan zich energetisch niet meer opladen en raakt steeds meer verwijderd van zijn of haar natuurlijke staat.

Hoe meer je je beschermd, hoe meer je niet voelt, des te sterker worden lichamelijke stesssignalen, die aangeven dat er iets mis is, in de vorm van angsten, boosheid, frustratie etc. De innerlijke conflicten en spanning worden geprojecteerd op anderen en op de buitenwereld. Ben je boos op jezelf, dan is de kans groot dat je ook boos doet tegen anderen. En als je dat niet doet, kan het zijn dat je zo van jezelf verwijderd raakt, door net te doen alsof je niet boos bent, dat vroeg of laat de bom hoe dan ook barst.

Verander de wereld, begin bij jezelf

Er is maar een manier om vrede op de wereld te creëren en dat is door te beginnen bij jezelf. Vind de vrede in jezelf door te accepteren dat je goed bent zoals je bent, dat je het waard bent om te doen wat je belangrijk vindt, dat je niet nuttig hoeft te zijn voor een ander, dat je je zingeving kan vinden in door datgene te doen waar je plezier van krijgt. Dat wil niet zeggen dat je niet nuttig bent! Iedereen voegt iets toe aan deze wereld. Het maakt niet uit of je het beseft of niet.

Liefde als natuurlijke staat

Kinderen zijn puur. Je kunt ze alles leren. Ze zijn, ze voelen en reageren. Als een kind een ander pijn doet, is het zich daar aanvankelijk niet van bewust. Het is een leerproces om te leren hoe samen te spelen op een manier die voor iedereen leuk is. Het is ook aan de opvoeder om het kind duidelijk te maken dat we allemaal liever geen pijn hebben. We worden ons bewust van het principe: Wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet. Als dat leerproces goed gaat kan een kind zich vrij door de wereld bewegen, de wereld ontdekken, zichzelf zijn en zichzelf en anderen respecteren en liefhebben. Liefde ontvangen, geven en delen is in mijn ogen de natuurlijke staat.

Zo binnen zo buiten

We stralen onbewust allemaal uit hoe we ons voelen. En anderen reageren vaak op datgene wat we bewust of onbewust uitstralen, ongeacht wat we zeggen. Ben je blij, dan worden anderen blij van je. Ben je boos, reageren anderen vaak ook boos. De buitenwereld spiegelt onze binnenwereld. Dus wil je dat anderen anders op jou reageren, verander dan je binnenwereld.

Natuurlijk reageren wij ook op de buitenwereld, maar ook daarin zijn keuzes te maken. Wanneer je angstig wordt van het nieuws, dan zit die angst al in je. Als jij emotioneel wordt van het nieuws, ligt dat niet aan het nieuws, maar aan hoe jij omgaat met wat je ziet en hoort van anderen. Luister naar het signaal en los het conflict in je binnenwereld op.

Ik geloof in de kracht van zacht….

Wil je geen oorlog? Vind de vrede in jezelf en straal het uit zodat we dit gevoel van vrede als een olievlek verder kunnen verspreiden. Het vinden van innerlijke vrede is de enige weg naar een wereld zonder oorlog.