In welke wereld wil jij liever wonen? Een wereld waarin mensen lief zijn voor elkaar of een wereld waarin je iedere dag moet strijden, vechten of overleven?

Miranda

Lang geleden, toen ik nog een jong meisje was vroeg ik me regelmatig af waarom mensen niet liever zijn tegen elkaar. Ik snapte er niets van. Waarom zou je onaardig doen, als het ook veel leuker en aardiger kan? Ook toen ik ouder werd bleef ik me verbazen. Waarom pesten als je het elkaar ook leuk kan maken? Waarom ruzie maken met de mensen waar je van houdt. Waarom voortdurend strijden? Waarom vechten? Waarom oorlog voeren?

UTOPIE?

Iemand noemde mijn wens voor de lievere wereld tijdens mijn middelbare schooltijd een utopie. Op dat moment begreep ik daar niets van, want in mijn ogen was heel goed mogelijk om een lievere wereld te creëren door te beginnen met jezelf te veranderen. Door zelf iets liever te zijn kun je al een groot verschil maken in je nabije omgeving. Nu snap ik echter ook dat dit niet altijd even makkelijk is. Ook ik ben wel eens boos en uit mezelf dan niet verstandig of ben onhandig in mijn uitingen.

Dat was ook de reden om na mijn middelbare school psychologie te gaan studeren. Tijdens mijn studie heb ik veel verklaringen gekregen, maar de illusie om de wereld te kunnen veranderen en een beetje liever te maken verloor ik heel snel en toen ik eenmaal ging werken gaf ik het helemaal op.

In mijn betaalde banen was ik een klein radertje in een groot systeem en ik kreeg er geen grip op. Ik deed mijn best, maar verloor mezelf in mijn pogingen mezelf waardevol te maken. Ik heb er wel veel van geleerd, door te zien hoe de dingen werken, maar een lievere wereld kon ik niet teweegbrengen. Ik heb geprobeerd te zijn zoals iedereen. Dat lukte ook niet. Uiteraard niet, want iedereen is uniek en anders.

DURF JEZELF TE ZIJN

Mijn training ‘Durf jezelf te zijn’ heb ik toen ontwikkeld. Het werd mijn missie om anderen te helpen de beste versie van zichzelf te worden. Hieraan ligt ten grondslag dat je niet anders kan zijn dan jezelf zijn, maar je kan wel proberen de beste versie van jezelf te ontwikkelen. Dat kan door op een positieve manier te kijken naar jezelf en op een positieve manier te verbinden met anderen.

Ik heb nu onder andere klanten die graag liever willen zijn voor hun kinderen, maar het lukt ze niet om dat te doen door trauma, angsten of een onveilig gevoel. Ik snap dat je zonder hulp hier niet zo gemakkelijk van af kan komen. Ik snap nu ook waarom ik steeds maar ben blijven studeren en leren hoe ik anderen kan helpen met trauma’s, vastgeroeste patronen die niet werken en hoe ik anderen steeds beter kan helpen om te transformeren in degene die ze willen zijn. 

ELKAAR HELPEN OP JE EIGEN UNIEKE MANIER

Nu ik op een leeftijd ben gekomen en mezelf afvraag wat ik nog wil met de rest van mijn leven, kwam de gedachte aan een lievere wereld weer naar boven. Ik weet dat ik de wereld niet liever kan maken door erover te praten, maar ik kan wel doorgaan met het helpen van klanten die willen veranderen. En ik kan klanten blijven helpen die woede uitbarstingen willen voorkomen of zich willen verweren tegen de woede uitbarstingen van anderen.  Ik geloof er nog steeds in dat iedereen invloed heeft op de wereld door zichzelf te veranderen. Hoe klein deze verandering ook is, alles telt mee in het grotere geheel.

Ik mag doorgaan met het helpen van klanten. Mensen weer in contact brengen met die beste versie van zichzelf. Wie en wat je bent gaat nooit verloren. Je kan het hooguit verstoppen. Ik heb al veel klanten geholpen hun beste versie van zichzelf weer te zien en de ruimte te geven. En ik ga hier mee door. Helaas kan ik niet voorkomen dat er nog steeds oorlogen zijn, en dat er dingen gebeuren die niemand wil, maar iedereen die ik kan helpen om niet meer te strijden tegen zichzelf is waardevol. Dat kan door milder te kijken naar jezelf en anderen. En door jezelf op een positieve manier verder te ontwikkelen lever je een bijdrage aan een lievere wereld.

DOEN WAT JE KAN

Ik hoef niet te zijn als de rest. Ik doe wat ik doe en dat is genoeg. En dit besef maakt het op dit moment voor mij nu rond. Mijn missie, die ik ooit voor mezelf heb geformuleerd, is liefde in de wereld brengen. Ook al heb ik lang gedacht dat ik hier niet veel van bakte, omdat ik niet de hele wereld kan helpen, het is wel waar dat het mogelijk is om de wereld liever te maken en dat kan door jezelf te veranderen.

Daarbij nodig ik iedereen uit om ook wat liever te zijn voor jezelf en anderen. Ik geloof er namelijk nog steeds in dat, als we allemaal wat liever zouden zijn, we met zijn allen in een mooiere wereld zouden leven. Wat wens jij de wereld toe?