In Corona-tijd ben ik een nieuwe site begonnen met als titel Word de beste versie van jezelf. Nog altijd is het mijn motto en gun ik iedereen dat je de beste versie van jezelf mag worden. Je bent wie je ben, maar alles heeft een keerzijde, dus waarom niet je richten tot de positieve kant? Daar wordt je immers gelukkig van! Als positief psycholoog geloof ik in de kracht van mildheid om te kunnen floreren.
De website heb ik een aantal jaren gebruikt en recent weer gewist, omdat ik het eigenlijk onzin vind om meerdere sites te hebben. Achteraf was dat niet zo slim, want ik werd vooral gevonden door klanten op die website. Het is echter niet erg om zo nu en dan opnieuw te beginnen. Waar een deur dicht gaat, zegt men, dat een andere deur weer open gaat.
Waarom kiezen voor de beste versie van jezelf?
Toch heb ik besloten om in deze post nog even stil te staan bij waarom ik het belangrijk vind dat iedereen de kans krijgt om de beste versie van zichzelf te worden. Ik geloof er in dat we alles in ons hebben. Door opvoeding, ervaring, scholing ontwikkelen we ons in een bepaalde richting, maar uiteindelijk zijn het onze eigen keuzes die bepalen of we gelukkig zijn of niet.
Je hebt niet altijd in de hand wat er gebeurd in je leven, maar je kan wel kiezen hoe je daar mee omgaat. Gebleken is dat mensen die kiezen voor een positieve insteek uiteindelijk gemakkelijker terugveren en hun leven weer sneller oppakken dan pessimisten. Mensen met een positieve instelling zijn statisch gezien gelukkiger dan mensen die de wereld of zichzelf negatief bezien.
Hoe kun je de beste versie van jezelf worden en blijven?
De beste versie van jezelf ontstaat door het aanpakken van problemen die je blokkeren om gelukkig te zijn en te kiezen voor positiviteit.
Ook jij hebt het recht om te kiezen hoe je een situatie beoordeeld
Het is niet de situatie, maar je gedachten die bepalen hoe je je blijft voelen
Meestal is het niet de situatie, maar je gedachten over de situatie die bepalen hoe je je voelt. Verdriet, boosheid, zelfs paniek, het mag er allemaal zijn, maar wist je dat een emotie na 2 tot 3 minuten altijd weer wegebt en veranderd? Na de heftigste golf, die je in al je cellen en vezels kan voelen, komt er weer een ander gevoel. Soms is dat een andere emotie, maar ook die ebt weer weg. Dan kun je er weer verstandig over nadenken en kun je je afvragen: Wat betekent dit? Wil ik er iets mee? Hoe zou ik er betekenis aan kunnen geven? Wat is er nog meer belangrijk? En er eventueel actie aan koppelen.
Emoties uiten of juist niet?
Jezelf uiten op het hoogtepunt van een emoties is meestal niet slim. Op het hoogtepunt van een emotie ben je niet rationeel en is je denkvermogen niet op zijn best, dus val een ander maar niet lastig met jouw emoties op dat moment. Doe dat maar niet, tenzij het echt nodig is om te overleven. Want als er echt een beer, of een leeuw op iets anders bedreigends op je af komt kun je uiteraard beter wel meteen luisteren naar het signaal van je lichaam en handelen.
Later, als je weer rustig bent kun je uiteraard wel jezelf uiten, want dan kun je beslissen om dat op een manier te doen die jou weer in staat stelt om als beste versie van jezelf in een relatie te staan. Wordt jij graag negatief bejegend? Nee, ik ook niet, dus doe een ander niet aan. Wordt eerst weer rustig en uit jezelf dan op een manier die recht doet aan de situatie wanneer je daar weer verstandig over na kan denken.
Gevoelens blokkeren of gebruiken om jezelf te verbeteren?
In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die niet toestaan dat ze voelen wat ze voelen. Volledig automatisch blokkeren ze hun gevoelens die ze op enig moment als negatief hebben bestempeld. Gevoelens zijn in principe niet positief of negatief. Het is wat we met onze emoties doen wat bepaald of we ons wel of niet gelukkig voelen. Dus voel het maar!
Gevoelens als kompas
Gevoelens kunnen ons richting geven. Voelt iets goed? Dan heb je de neiging daar meer van te doen. Voelt iets niet goed? Dan moet er iets anders gebeuren. Blokkeer het niet en weet dat zelfs de sterkste emoties maximaal 2,5 minuut duurt.
Stop je emoties niet weg
Onze emoties vertellen ons wat goed voelt en wat niet. Gevoelens die worden weggestopt gaan steeds meer ons leven bepalen omdat ze als het ware niet weg kunnen stromen uit je lichaam en zo in je lijf de spierspanning, hoge bloeddruk en het negatieve gevoel blijven opstuwen.
In onze moderne tijd zijn we zelden echt in levensgevaar en is het meestal stress wat ons emoties geeft. Ons lichaam ziet dat als bedreigend en bereid ons voor om te handelen. Je bloeddruk gaat omhoog, je spierspanning neemt toe. Als je bijvoorbeeld boos bent, en jezelf dan meteen uit, maak je de situatie meestal alleen maar erger, dus dat is niet mijn advies. Maar je gevoel wegstoppen werkt dus ook niet. Dat bouwt zich op en vroeg of laat barst de bom.
Voel! Voel wat er gebeurd in je lichaam
Mijn advies is: voel! Observeer je lichaam, wacht af tot de golf weer afneemt en bedenk dan wat goed is om te doen. En kies daarbij voor de meeste positieve optie. Het is als een ballon die onder water probeert te houden. Hoe meer je wegstopt, hoe meer het recht in je gezicht terug naar boven wordt gestuwd.
Voel wat je voelt. Oberveer wat er gebeurd alsof je een wetenschapper bent. Oordeel niet.
accepteer dat wat er is
Dus voel wat je voelt is mijn devies. Het hoeft niet goed te voelen, maar weet dat je het aankan en dat er blijkbaar iets is wat belangrijk voor je is. Het hebben van gevoelens maakt je menselijk. Na het voelen, kun je besluiten wat je er mee doet en hier positief mee om te gaan. En kun je kiezen om alles wat er is, te gebruiken om jezelf te verbeteren, je beste versie te worden, en/of jezelf of de wereld te verbeteren. Aan jou de keus.